• Nowy

Compendium Ferkulorum, albo Zebranie Potraw, czyli Zbiór Przepisów Kulinarnych

8,91 zł
Brutto

AutorzyStanisław Czerniecki

ISBN978-83-8064-148-8

Rok wydania2025

Strony176

Fragment

Językipolski

Nr produktuFFCA2894EB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 8 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 8 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,08 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Stanisław Czerniecki – Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw Pierwsza polska książka kucharska – teraz ponownie dostępna w starannie opracowanym wydaniu! To bezcenny zabytek staropolskiej kultury kulinarnej i zarazem kulinarne arcydzieło XVII wieku. Spisana w 1682 roku przez nadwornego kucharza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, publikacja ta zawiera setki przepisów na potrawy z epoki sarmackiej: od wykwintnych dań mięsnych, przez ryby i warzywa, po zaskakujące kompozycje smakowe godne królewskiego stołu. Autor nie tylko dzieli się recepturami, ale również odsłania tajniki organizacji staropolskich uczt: jak planować menu, jak dostosować liczbę potraw do liczby gości, a przede wszystkim – jak gotować z rozmachem, ale bez marnotrawstwa. To książka dla miłośników historii, smakoszy i wszystkich, którzy chcą poczuć klimat dawnych pałaców i dworów szlacheckich. Compendium ferculorum to więcej niż książka kucharska – to fascynujące świadectwo epoki, w której kuchnia była sztuką, a stół – miejscem ceremonii. Nowe wydanie przygotowane przez Wydawnictwo Armoryka – Sandomierz, 2025.

TematykaKuchnia

AutorzyStanisław Czerniecki

WydawnictwoArmoryka

Rok wydania2025

ISBN978-83-8064-148-8

FFCA2894EB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-8064-148-8