Kasza Jaglana

Umieszczony przez: Mariusz Żuralski W: głowna Data: Komentarzy: 0 Odwiedzin: 592
Kasza Jaglana

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

 

Kasza jaglana - właściwości

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

 

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości chodzi o zawartość wapnia.

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo.

Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki  indeks glikemiczny tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

https://youtu.be/xCyTlbyrHBw

Komentarze

Zapraszamy do komentowania naszych wpisów