• Nowy

Rola kwasu masłowego w patogenezie i leczeniu chorób jelit

3,25 zł
Brutto

AutorzyKarolina RadwanPiotr Radwan

Rok wydania2021

Strony9

Językipolski

Nr produktuFFD8B5DEEP

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 3 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 3 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,03 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, będących fizjologicznie produktem fermentacji prowadzonej przez mikrobiotę jelitową. Wykazuje szerokie spektrum korzystnych działań metabolicznych na poziomie przewodu pokarmowego i tkanek obwodowych, w tym stanowi główne źródło energii dla kolonocytów, ma działanie cytoprotekcyjne, regeneracyjne i troficzne na błonę śluzową jelit. W stanach patologicznych upośledzenie syntezy kwasu masłowego i obniżenie jego stężenia może prowadzić do uszkodzeń bariery jelitowej, translokacji bakteryjnej, zaburzeń immunomodulacji oraz nasilonej reakcji zapalnej. Egzogennie podawany kwas masłowy w postaci soli sodowej (maślan sodu) wykazuje wielokierunkowe korzystne działanie terapeutyczne uzasadniające jego szerokie zastosowanie w medycynie ogólnej, gastroenterologii, geriatrii, onkologii i w postępowaniu okołooperacyjnym.

TematykaMedycyna

AutorzyKarolina RadwanPiotr Radwan

WydawnictwoMedical Education

Rok wydania2021

FFD8B5DEEP