• Nowy

Chów i hodowla królików i szynszyli na fermach wielkotowarowych oraz w hodowlach amatorskich

15,24 zł
Brutto

AutorzyDorota KołodziejczykDorota Elżbieta WeremczukStanisław Socha

ISBN978-83-7051-828-8

Rok wydania2016

Strony130

Językipolski

Nr produktu3F4ECD8BEB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Kupując ten produkt możesz zebrać 15 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 15 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,15 zł .


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Króliki są zwierzętami idealnymi, jeśli chodzi o kierunki użytkowania: mięsny, futerkowy, wełnisty, laboratoryjny, a także jako zwierzę do towarzystwa i zabawy. Wielkość możliwości użytkowania ma swoje źródło w łatwości adoptowania się tego gatunku do warunków środowiskowych oraz w różnorodności ras hodowlanych w Polsce i na świecie. Korzystne cechy związane z rozrodem, jak i walorami użytkowymi zadecydowały o popularności hodowli królików. Najpoważniejsze znaczenie ma przede wszystkim użytkowość mięsna. W ostatnim czasie w wielu publikacjach poświęconych tak zwanej żywności prozdrowotnej wspomina się o walorach mięsa króliczego pod warunkiem, że zwierzęta są właściwie utrzymywane, w tym żywione. Hodowla królików prowadzona jest zarówno na fermach wielkotowarowych, jak również w małych, liczących niekiedy tylko kilka samic chowanych, określanych jako amatorskie - hobbystyczne. Z kolei hodowla szynszyli ogranicza się do użytkowności futerkowej oraz amatorskiej - hobbystycznej. W tym drugim przypadku szynszyle traktowane są jako zwierzęta do towarzystwa. Historia hodowli szynszyli jest stosunkowo krótka, sięga początku XX wieku. Niniejsza monografia przybliża i uzupełnia informacje na temat hodowli i użytkowania królików i szynszyli, zwracając uwagę na najważniejsze jej aspekty.

TematykaBiologia Przyroda

AutorzyDorota KołodziejczykDorota Elżbieta WeremczukStanisław Socha

WydawnictwoUniwersytet w Siedlcach

Rok wydania2016

ISBN978-83-7051-828-8

3F4ECD8BEB

Specyficzne kody

ISBN
978-83-7051-828-8