• Nowy

Podstawy biochemii dla towaroznawców

0,00 zł
Brutto

AutorzyDaniela GwiazdowskaAlina Piotraszewska-PająkMarta LigajMarian Filipiak

ISBN978-83-8211-045-6

Rok wydania2021

Strony248

Fragment

Językipolski

Nr produktuE15F246AEB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla towaroznawców z punktu widzenia ich pracy związanej z kształtowaniem jakości produktu i jej profesjonalną kontrolą. Jest adresowany głównie do studentów towaroznawstwa na uczelniach ekonomicznych, przyrodniczych i politechnikach. Może być również przydatny studentom innych kierunków, pracownikom laboratoriów analitycznych oraz pracownikom odpowiedzialnym za jakość zatrudnionym w różnych branżach przemysłu i handlu. Układ i treść książki różni się od innych podręczników biochemii dostępnych na rynku. W kilku rozdziałach opisano strukturę i właściwości aminokwasów, białek, węglowodanów, lipidów, kwasów nukleinowych i witamin. Przemiany biochemiczne tych składników podczas magazynowania i przetwarzania żywności mają ogromny wpływ na jakość końcowego produktu. Ważnym elementem każdego z tych rozdziałów jest część eksperymentalna poświęcona metodom wykrywania omawianych związków. W oddzielnym rozdziale zaprezentowano metody instrumentalne najczęściej stosowane w laboratorium biochemicznym. Elektroniczne wydanie podręcznika z 2014 r.

TematykaBiologia Przyroda

AutorzyDaniela GwiazdowskaAlina Piotraszewska-PająkMarta LigajMarian Filipiak

WydawnictwoUniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Rok wydania2021

ISBN978-83-8211-045-6

E15F246AEB