• Nowy

Przegląd badań prowadzonych przez doktorantów Środowisko – Roślina – Zwierzę – Produkt

0,00 zł
Brutto

AutorzyRedakcja MerytorycznaMarek BabiczMichał MożejkoJustyna Bochnak-NiedźwieckaMagdalena CieplakJoanna Gmitrowicz-IwanKinga Kropiwiec-DomańskaMałgorzata ManastyrskaSybilla NazarewiczIlona Woźniak

ISBN978-83-7259-318-4

Rok wydania2020

Strony59

Języki

Nr produktu6FC88543EB

ZabezpieczenieDL-nodrm

Format

redeem

Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

Liście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem przeprowadzonych badań była optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych z surowca mięty kędzierzawej. Materiał badawczy stanowiły suszone liście mięty kędzierzawej pozyskane w roku 2019 z poletek doświadczalnych Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ekstrakcję związków fenolowych prowadzono absolutnymi (100%) metanolem, etanolem, acetonitrylem i acetonem oraz ich roztworami wodnymi w stężeniu 70 i 50%. Oznaczenie zawartości kwasów fenolowych wykonano z użyciem odczynnika Arnova, zaś flawonoidów metodą Crista-Müllera wg FP IX.

TematykaRolnictwo Hodowla

AutorzyRedakcja MerytorycznaMarek BabiczMichał MożejkoJustyna Bochnak-NiedźwieckaMagdalena CieplakJoanna Gmitrowicz-IwanKinga Kropiwiec-DomańskaMałgorzata ManastyrskaSybilla NazarewiczIlona Woźniak

WydawnictwoUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Rok wydania2020

ISBN978-83-7259-318-4

6FC88543EB