• Nowy

The Reduced Glutathione Level and Glutathione Enzymes Activity in Connection with the Blood Storage

0,00 zł
Brutto

AutorzyBożena WitekJoanna TabaraGrażyna Świderska-KołaczAdam Kołątaj

ISBN978-83-7133-640-9

Rok wydania2015

Strony132

Językiangielski

Nr produktu5D24C774EB

ZabezpieczenieDL-ebwm

Format

redeem

Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych


local_shippingOtrzymasz nawet w ciągu 15 sekund

Ilość

W dobie tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie, rozszyfrowania kodu genetycznego, badania polimorfizmu DNA czy ekspresji genów nie udało się do tej pory uzyskać substytutu najcenniejszego leku, jakim jest krew. Od prawie 100 lat, krew, jej składniki i produkty krwiopochodne wciąż należą do najczęściej stosowanych środków leczniczych. Autorzy na podstawie analizy statystycznej dokumentują uzyskane wyniki i udowadniają, że krew podczas przechowywania jest cały czas żywą tkanką, która ujawnia swoiste zdolności przystosowawcze. W tym kontekście analizowane są zmiany poziomu glutationu zredukowanego i enzymów z nim związanych podczas różnych okresów przechowywania krwi (7, 14 i 21 dni). W konkluzji autorzy stwierdzają, że należy zintensyfikować badania nad wynalezieniem syntetycznej krwi i jej poszczególnych składników. Książka napisana jest w języku angielskim i przeznaczona dla studentów, doktorantów oraz czytelników zainteresowanych tematyką biologiczną.

TematykaBiologia Przyroda

AutorzyBożena WitekJoanna TabaraGrażyna Świderska-KołaczAdam Kołątaj

WydawnictwoUniwersytet Jana Kochanowskiego

Rok wydania2015

ISBN978-83-7133-640-9

5D24C774EB